2011 m. gegužės 14 d., šeštadienis

Labai piktas bidonėlis

Kaip nebūtų keista, bet ši mina buvo naudojama jau Pirmo Pasaulinio karo metu. Tai iššokanti mina suveikianti nuo elektros impulso. Kaip priversti ją suveikti, buvo daugybė būdų , o paskirtis turbūt viena, nelesti priešui prisiartinti prie gynybinės linijos.
Vienas iš būdų buvo, paprasčiausiai, nuo užkastos minos laidus nutiesti į stebėjimo punktą ir prijungti prie dinamos (žinot tą aparačiuką, filmuose partizanai prijungia laidus ir suka rankenėlę.... sprogimas)

Kiti būdai kažkiek mandresni, naudojant šiek tiek sudėtingesnę elektros grandinę, čia jau reikalinga elektros baterija ir grubiai tariant, jungikliai ( nuspaudžiamojo arba tempiamojo
veikimo)
Nuspaudžiamasis
Dėdė atsistojo ant jo.... bum, bum
Tempiamasis
Užkliuvo koja už vielos... bmm bum



Trumpai, kaip ši mina veikia. Kai tik užsidaro elektros grandinė, elektrinis degiklis padega paraką esantį cilindro dugne, nuo degančio parako susidaręs slėgis išmeta vidinį cilindrą į viršų, grandinė įsitempia ir trukteli strypą esantį išlėkusiame cilindre .... sprogimas, išbarstantis 4,5 kg šatriukų.
Tiesa tas strypo trūktelėjimas, tai kažkas labai panašaus į degtuko brūkštelėjima į degtukų dėžutę... trūkt ir dega, principas tas pats tik degtukas didesnis
Minos skerspjūvis
Panašios o gal ir tokios (tiksliai nepamenu)buvo naudota Kauno tvirtovės gynimui, tiesa dar neprasidėjus kariniams veiksmams Lietuvoje, žaibo iškrova į gruntą aktyvavo (susprogdino)nemažai jau saugojusių prieigas prie tvirtovės .
Tai tiek apie labai piktą bidonėlį

2 komentarai:

  1. Apie šią miną iki šiol kažkaip nieko nežinojau...
    Ačiū už akiračio praplėtimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Čia tau kaip skola, juk iš tavęs sužinojau nemažai naujo-įdomaus :}.
    Jaučiu, ne kiekvienas bumbumas pasakytų kas čia per "bidonėlis" o mes tuo labiau.

    AtsakytiPanaikinti